Vénás torna variációk

A nem megfelelő vénás keringés oka - az öröklött tényezőkön túl - leginkább a sok ülés, illetve állás, hiszen ezekben az esetekben extra nyomás nehezedik az erekre. Ha csak nagyon kevés időnk és helyünk van a mozgásra, akkor is érdemes elvégeznünk néhány egyszerű és rövid gyakorlatot – akár naponta többször is - hiszen a lábizmok összehúzódására szükség van a vér szív felé történő visszajuttatásához, amellyel tehermentesíthetjük vénáinkat.

1. GYAKORLAT

Ülés közben lassan csúsztassa előre az egyik lábfejét, amilyen messze csak tudja, miközben talpa teljes felülete érintse a padlót. Ezután lassan csúsztassa vissza az ülőhelyéhez, és emelje meg a sarkát.

negy-gyakorlat
30x ismétlés

2. GYAKORLAT

Ülés közben kissé emelje meg a lábfejeit. A lábfejek belső élét emelje felfelé, majd tegye vissza a talajra. Ezután a lábfejek külső élét emelje felfelé, majd tegye vissza a talajra.

Rubint Réka
30x ismétlés

3. GYAKORLAT

Ülés közben nyújtsa előre az egyik lábát, miközben lábfeje visszahajlik. Végezzen így lábfejkörzést mindkét irányba. Ezután ismételje a másik lábával is.

Rubint Réka
10x ismétlés

4. GYAKORLAT

Talpon állásból emelje meg a sarkait, amilyen magasra csak tudja. Tartsa így 3 másodpercig, majd engedje vissza a földre. Ezután sarkon támaszkodva emelje fel a lábujjait, és tartsa így 3 másodpercig.

Rubint Réka
10x ismétlés

Az alábbi gyakorlatok kifejezetten a vénás keringés fokozását szolgálják. A fokozott vérkeringés tápanyagokkal látja el a sejtjeinket, és eltávolítja a salakanyagokat. A gyakorlatok között néhány mély be- és kilégzés szükséges a karok nyújtózásával, ez is segíti a vénás visszaáramlást. A fekvő helyzetben végzendő gyakorlatokat legjobb, ha nem az ágyban, hanem a földön vagy szivacson végezzük. Az álló gyakorlatokhoz pedig egy széket is segítségül hívhatunk. Ha van rá lehetőség, iktassuk be ezt a gyakorlatsort mindennap!

elso-gyakorlat
Rubint Réka

1. Gyakorlat

Háton fekvésben vagy alkartámaszban nyújtsuk ki a lábakat. Feszítsük vissza magunk felé a lábfejeinket ameddig csak tudjuk, majd feszítsük előre. Ismételjük harmincszor!

Rubint Réka
Rubint Réka

2. Gyakorlat

Emeljük meg először a jobb lábukat, közben lábfejünkkel integessünk felfelé-lefelé. Ismételjük ötször, majd a bal lábunkkal is tegyük ugyanezt.

Rubint Réka
Rubint Réka

3. Gyakorlat

Biciklizzünk lábainkkal: nyújtsuk a lábat messzire és jól húzzuk be. A lábfej mozogjon közben úgy, hogy kinyújtáskor a lábfej legyen visszafeszítve, behúzáskor pedig leszorítva. 1 percig végezzük a gyakorlatot, miközben a lábak folyamatosan a levegőben vannak.

Rubint Réka
Rubint Réka

4. Gyakorlat

Emeljük mindkét térdünket a hasunkhoz, majd nyújtsuk magasra a lábakat úgy, hogy a talpak a plafon felé nézzenek. Ezután engedjük le a lábakat lábujjhegyre, majd onnan ismét nyújtsuk mindkét lábat magasra. Ismételjük tízszer.

Rubint Réka
Rubint Réka

5. Gyakorlat

Nyújtsuk előre a jobb lábunkat, a lábfej legyen leszorítva, a bal láb pedig felhúzva a talajon. Emeljük fel a fenekünket, a jobb lábat nyújtsuk magasra, és integessünk a lábfejjel háromszor. Tegyük le a lábat talpra, és engedjük vissza a törzset. Ismételjük ötször jobb lábbal, ötször bal lábbal.

Rubint Réka
Rubint Réka

6. Gyakorlat

Álljunk fel, és emelkedjünk felváltva lábujjhegyre és sarokra. Egyensúlyunk megőrzéséhez egy széket is segítségül hívhatunk.

Rubint Réka
Rubint Réka

7. Gyakorlat

Álló helyzetben húzzuk fel a jobb lábunkat, talpunk legyen párhuzamos a talajjal. Mozgassuk a lábfelét fel-le párszor, majd ismételjük a gyakorlatot a másik lábbal. Végezzük a gyakorlatot egy percig folyamatosan egyhelyben, vagy akár „átsétálhatunk” így a szoba egyik végéből a másikba.